Sollicitatietips
Meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprek
Vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek:
- Waarom heb je gekozen voor deze functie?
Zorg dat je goed kan toelichten waarom je voor de functie koos. Vertel over de aansluiting met je CV of je opleiding.
- Wat voor functie ambieer je?
Breng voor jezelf in kaart welke functie je ambieert en hoe die er volgens jou inhoudelijk uitziet. Functie-titels hebben niet in ieder bedrijf dezelfde functie-inhoud.
- Welke vakinhoudelijke ervaring heb je?
Bereid je voor op deze vraag. Welke ervaring heb je in eerder werk opgedaan, waar je de aankomende functie baat bij kan hebben.
- Waarom wil je voor ons bedrijf werken?
Ga na wat de cultuur is binnen het bedrijf, wat het afzetgebied is, welke werkwijze ze hanteren en waarom dat bij jou past.
- Wat trekt je aan in onze producten/diensten?
Zie antwoord op de voorgaande vraag.
- Wat heb je geleerd in eerdere banen?
Bedenk wat je leerde en waarom het nuttig kan zijn in je nieuwe functie.
Misschien heb je ook wel dingen over jezelf geleerd, bijvoorbeeld dat je analytisch bent of juist niet.
- Welke baan vond je het leukste en waarom?
Was het vanwege contact met mensen, de verantwoordelijkheid die je kreeg, het gevarieerde karakter, etc.
- Wat zijn je zwakste punten en wat zijn je sterke punten?
Denk na over deze vraag. Hij is erg cliché maar wordt toch nog vaak gebruikt in sollicitatiegesprekken. Houd het luchtig en zakelijk. Denk na over welke karaktereigenschappen passen bij de functie en of jij deze hebt. Zwakke punten moeten ook relevant zijn.
Bereid je goed voor
Voordat je het gesprek ingaat kun je het beste nog even je cv en de functieomschrijving doorlezen als laatste verfrissing. Doe vooraf altijd goed onderzoek naar het bedrijf waar je op gesprek gaat. Kijk goed naar de website en social media om jezelf een beter beeld te geven. Kijk altijd of er nog meer te vinden is.
Salaris
Mocht je gesprek over het salaris gaan, zorg er dan voor dat je van tevoren al hebt onderzocht welk gepast salaris bij jouw functie zal passen. Wij raden je aan om niet gelijk over het salaris te beginnen. Het komt niet goed over als jouw drijfveer alleen het geld zou zijn.
Dresscode
Welke kleding trek ik aan tijdens een sollicitatiegesprek? Dit blijft toch altijd wel een lastige keuze. Je kunt laten zien dat je er aandacht aan hebt besteed over wat je aantrekt en dat je echt je best wilt doen om de functie te krijgen. Zou je bijvoorbeeld een presentatie geven of aanwezig moeten zijn bij een belangrijk event, de kleding die je hierbij draagt, kun je het beste ook dragen naar een sollicitatiegesprek. Hieronder een aantal tips:
- Niet te casual – het ligt er natuurlijk altijd aan bij wat voor bedrijf je gaat solliciteren, bij sommige bedrijven kun je wel het beste aankomen in casual kleding. Zorg er hierbij wel voor dat je nette schoenen draagt die niet zijn afgetrapt en geen gescheurde spijkerbroeken. Dit kan er snel onverzorgd uitzien en kan een negatief beeld geven aan de werkgever. Ga dus nooit voor té casual. Wanneer je er wel voor kiest om casual te gaan, zorg er dan voor dat je een nette spijkerbroek draagt en een gewassen shirt of bloes aanhebt.
- Geen hoofddeksel – op religieuze redenen na, laat je mutsen en petjes even een dag thuis.
- De juiste maatkleding – zorg er altijd voor dat je kleding draagt die goed bij je zit. Draag dus geen oversized kleding maar kleding die juist goed aansluit bij je lichaam. Je kunt het beste minimaal 1 standaard nette outfit in je kast hebben liggen en gebruik liever geen pak of dergelijke van iemand anders als je gaat solliciteren.
- Niet te bloot – wanneer je op sollicitatiegesprek gaat vermeid dan het liefst een diep decolleté, een blote buik en blote benen. Laat dit wachten tot aan het weekend. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gesprekspartner wordt afgeleid door jouw schaarse kleding, maar zorg ervoor dat de aandacht gaat naar wat jij te vertellen hebt op dat moment.
- Gekke stropdassen – wanneer je een stropdas draagt, zorg er dan voor dat deze een neutrale uitstraling heeft. Vermeid stropdassen met allerlei verschillende prints.
- Vergeet de schoenen niet – schoenen zorgen voor het totaalplaatje. Laat je outfit dus niet verpesten door afgetrapte schoenen. Ga hierbij voor nette en gepoetste schoenen.
- Minimale sieraden - vestig de aandacht op wat je te vertellen hebt, niet op je nieuwe oorbellen. Te veel sieraden kan zorgen voor afleiding en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
- Subtiele make-up – te veel make-up kun je het beste vermijden. Draag liever wat subtielere make-up. Verzorgd is het juiste keyword.
- Gezichtsbeharing – tegenwoordig hoef je niet per se fris geschoren op de werkvloer te komen - al zijn de meningen hierover verdeeld. In je research naar de bedrijfscultuur kan je hier specifiek op letten.
- Piercings en tatoeages – tegenwoordig worden tattoos en piercings steeds vaker geaccepteerd op de werkvoer. Zorg er wel voor dat je ze op een subtiele wijze laat zien en dat het niet voor te veel afleiding zorgt.
Stel vragen
Bereid een aantal vragen voor die je aan jouw gesprekspartner wilt stellen. Houd goed voor ogen dat een sollicitatiegesprek van twee kanten komt.
Jouw gesprekspartner zal vragen stellen en zo proberen te bepalen of je de geschikte kandidaat voor een specifieke baan bent. Op eenzelfde manier moet jij aan de hand van vragen bepalen of deze potentiele werkgever jouw carrièremogelijkheden biedt waarnaar je opzoek bent.
Do’s sollicitatiegesprek
Hieronder volgen een aantal do’s die je kunt gebruiken wanneer je op sollicitatiegesprek moet. Deze tips kunnen net wat meer zorgen voor een juiste indruk:
- Zorg ervoor dat je op tijd of een paar minuten te vroeg bent. Er is nooit een goed excuus voor te laat komen op een sollicitatiegesprek.
- Begroet degene met wie je het gesprek hebt formeel en correct. Vraag in geval van twijfel aan je gesprekspartner of je zijn/haar achternaam juist hebt uitgesproken.
- Geef een stevige hand. Dit laat zien dat jij zelfverzekerd het gesprek ingaat.
- Ga pas zitten als je daartoe wordt uitgenodigd. Zit rechtop en maak te allen tijde een alerte en geïnteresseerde indruk.
- Probeer zo charismatisch mogelijk over te komen. Het is buitengewoon belangrijk dat je tijdens het gesprek blijk geeft van je interpersoonlijke vaardigheden
- Laat zien dat je zowel een goede luisteraar als een goede spreker bent.
- Glimlachen. Laat tijdens het gesprek altijd merken dat je het naar je zin hebt en dat je in een goed humeur bent.
- Kijk je gesprekspartner recht in de ogen. Ook al kan dit soms lastig zijn, dit geeft een indruk dat jij echt oprecht geïnteresseerd bent.
- Ga in op wat je gesprekspartner aangeeft. Probeer echter wel al zo vroeg mogelijk in het gesprek een volledig beeld te krijgen van de functie en de bijbehorende verantwoordelijkheden, zodat je jouw achtergrond en vaardigheden daar op een juiste manier tegenaan kunt houden.
- Zorg ervoor dat je jouw sterke punten beknopt, feitelijk en oprecht overbrengt op je gesprekspartner. Met blabla bereik je niets. Zorg ervoor dat je duidelijk overbrengt welke voordelen je de organisatie te bieden hebt.
- Laat altijd uit je houding blijken dat je vastbesloten bent om de baan te krijgen waarvoor je het sollicitatiegesprek voert. Houd alle mogelijkheden open. Je kunt beter in een positie zitten waar je uit meerdere aanbiedingen kunt kiezen dan dat je slechts één optie hebt.
Don’ts sollicitatiegesprek
- Vertel geen dingen die niet waar zijn, geef eerlijke en open antwoorden.
- Beantwoord vragen niet enkel met ‘ja’ of ‘nee’ maar licht toe hoe je de functie ziet.
- Maak geen negatieve opmerkingen over je huidige baan of vorige werkgevers.
- Informeer bij het eerste gesprek niet naar salaris, vakantiedagen, bonussen, etc,. Tenzij je zeker weet dat je gesprekpartner je in dienst wilt nemen. Je moet echter wel weten wat je marktwaarde is en bereid zijn om je te salariseisen of de bandbreedte toe te lichten.